20 November, 2016

Mengapa Harga Emas Turun Walaupun Dalam Suasana Global Tidak Menentu?

Sejak pertengahan tahun ini ada pihak yang mencadangkan emas adalah pelaburan terbaik kerana ketaktentuan global yang bakal dihadapi.

Apa yang berlaku sekarang? Brexit telah menjadi kenyataan dan Trump dilantik presiden AS dua keputusan tak diduga yang kurang disenangi pelabur.

Ketaktentuan berada di tahap tertinggi tetapi harga emas jatuh. Mengapa?

Pertama sekali bukan senang untuk meramal pergerakan harga emas atau mana-mana komoditi lain.

Ada yang mendakwa sejak dari  2011 lagi bahawa inilah masa untuk emas tapi harga emas sebenarnya jatuh sejak tempoh tersebut. Lihat cara di bawah:

World Gold Council

Masalah sekarang bagi emas ialah AS berada pada kitaran kenaikan kadar dan dalam keadaan ini dollar akan mengukuh dan emas akan terjejas.

Emas lebih senang untuk naik dalam suasana wang longgar dengan kadar faedah yang sedang menurun.

Bukan mudah nak meramalkan harga emas, Berwaspasda jika ada orang kata dengan penuh yakin bahawa harga akan turun atau naik.

Satu hari nanti akan tiba semula masa untuk emas, Kemungkinan besar pada waktu itu logam ini tidak lagi menyinar dan itulah masa sebenar untuk emas, 


Razali Razman ialah penulis ebook Panduan Asas Saham dan Membina Aset Kejayaan, Mencapai Kebebasan Kewangan serta buku Panduan Bijak MelaburPetua Pelabur Tersohor dan Panduan Pelaburan Unit Amanah. Klik pada mana-mana tajuk buku untuk maklumat lanjut mengenai kandungan dan kaedah pembelian.  

PERCUMA: Risalah 16 Sifat Value Investor Hebat 

Untuk mendapatkan eRisalah percuma ini, pergi ke laman Facebook Labur Niaga dan tekan butang Like serta maklumkan saya pada bahagian ulasan (comment). Saya akan hantarkan fail menerusi Facebook Messenger. Jika tiada akaun Facebook, anda boleh emel saya di razali@laburniaga.com dan saya akan menghantarnya menerusi emel.

Tiada ulasan: