19 Julai, 2016

Berapa Lama Bank Negara Kekalkan Kadar?

Selepas menulis artikel mengenai penurunan kadar OPR beberapa hari lepas, ada pembaca bertanya berapa lama Bank Negara (BNM) akan mengekalkan kadar ini?

Jawapannya ialah bergantung kepada kepada keadaan. Jika ekonomi didapati semakin meruncing, BNM mungkin menurunkan lagi kadar.

Jika tidak ia akan mengekalkan kadar selagi ia sesuai dengan keadaan ekonomi semasa.

Sekiranya ekonomi pulih dan perkembangan mula berlaku, pada masa itu BNM akan mempertimbangkan untuk menaikkan kadar.

Berikut adalah carta kadar faedah Malaysia dari 2004 - 2016

www.tradingeconomics.com/malaysia/interest-rate

Keputusan menurunkan atau menaikkan kadar dan berapa lama sesuatu kadar dikekalkan adalah terpulang semata-mata atas budi bicara BNM.

Secara ringkasnya, apabila ekonomi mengalami masalah atau kegawatan, langkah yang sering diambil ialah menurunkan kadar untuk merangsang ekonomi.

Manakala apabila ekonomi mula pulih dan perniagaan dan orang ramai mula mendapatkan pinjaman dengan lebih mudah, BNM lebih cenderung untuk menaikkan kadar.

Pendek kata kadar OPR digunakan sebagai kaedah mengimbangi ekonomi yang sedang gawat dan ekonomi yang sedang hangat.

Razali Razman ialah penulis ebook Panduan Asas Saham dan Membina Aset Kejayaan, Mencapai Kebebasan Kewangan serta buku Panduan Bijak MelaburPetua Pelabur Tersohor dan Panduan Pelaburan Unit Amanah. Klik pada mana-mana tajuk buku untuk maklumat lanjut mengenai kandungan dan kaedah pembelian. 

PERCUMA: Risalah 16 Sifat Value Investor Hebat 

Untuk mendapatkan eRisalah percuma ini, pergi ke laman Facebook Labur Niaga dan tekan butang Like serta maklumkan saya pada bahagian ulasan (comment). Saya akan hantarkan fail menerusi Facebook Messenger. Jika tiada akaun Facebook, anda boleh emel saya di razali@laburniaga.com dan saya akan menghantarnya menerusi emel.


Tiada ulasan: