11 Julai, 2016

Antara Kerugian Kertas dan Sebenar

Don't do anything. Just stand there. (Duduk diam-diam. Jangan buat apa-apa)   

Itu pesanan dua pelabur pasif tersohor, John Bogle dan Burton Malkiel yang saya paparkan dalam posting saya pada 29 Jun lepas, selepas Brexit.
 
Sehari semasa keputusan Brexit diumumkan, ramai yang panas. Satu kejutan telah berlaku dan banyak headline yang memaparkan kerugian bertrilion USD di pasaran modal global.

Ramai juga yang mengutuk pihak yang menyebabkan Brexit kerana menyebabkan kerugian ini.

Tetapi lebih seminggu selepas itu, kejutan tersebut telah berlalu dan secara tidak diduga juga pasaran kembali ke tahap asal (malah ada yang naik lebih tinggi lagi).

Tiada pula headline yang mengatakan bertrilion telah telah diraih kembali. Tiada siapa yang bising-bising.

Jadi siapa sebenarnya yang rugi. Orang yang membuat keputusan untuk jual dalam panik. Kerugian kertas direalisasikan menjadi kerugian sebenar.

Sudah banyak kali saya paparkan dalam blog bahawa pergerakan pasaran jangka pendek adalah hampir mustahul diramalkan. Malah pergerakan pasaran jangka sederhana dan panjang pun sukar.

Kalau anda ada hartanah pelaburan, adakah anda jual disebabkan sesuatu kejadian seperti Brexit? Bagaimana pula jika anda mempunyai saham dalam syarikat Sdn Bhd?

Masalah dengan pelaburan saham dan unit amanah ialah kesenangan menjual beli menyebabkan kita hilang fokus dan membuat keputusan berasaskan keadaan semasa.

Kita rasa kita boleh untung lebih jika kita bertindak secara aktif. Tetapi langkah ini mungkin bukan yang paling bijak.

Saya ulangi lagi nasihat mereka: Duduk diam-diam. Jangan buat apa-apa.

(Nota: Hanya buat sesuatu jika terdapat perubahan penting yang menjejaskan prestasi berkaitan syarikat atau instrumen pelaburan khusus anda)

Razali Razman ialah penulis ebook Panduan Asas Saham dan Membina Aset Kejayaan, Mencapai Kebebasan Kewangan serta buku Panduan Bijak MelaburPetua Pelabur Tersohor dan Panduan Pelaburan Unit Amanah. Klik pada mana-mana tajuk buku untuk maklumat lanjut mengenai kandungan dan kaedah pembelian. 

PERCUMA: Risalah 16 Sifat Value Investor Hebat 

Untuk mendapatkan eRisalah percuma ini, pergi ke laman Facebook Labur Niaga dan tekan butang Like serta maklumkan saya pada bahagian ulasan (comment). Saya akan hantarkan fail menerusi Facebook Messenger. Jika tiada akaun Facebook, anda boleh emel saya di razali@laburniaga.com dan saya akan menghantarnya menerusi emel.

Tiada ulasan: