11 Mei, 2016

Mengintai Peluang Pelaburan Menerusi EPS Purata

Satu cara untuk mengintai peluang pelaburan saham dalam keadaan ekonomi semasa yang kurang baik ialah menerusi pendapatan sesaham (EPS) purata 10 tahun lepas.

Dalam suasana sukar masa kini, ada banyak syarikat yang mencatatkan untung lebih rendah atau mengalami kerugian, walaupun lembaran imbangan dan operasi syarikat masih kukuh.

Bagi sesetengah syarikat (bukan semua), harga saham akan turun disebabkan prestasi terjejas, kerana lazimnya pelabur akan memberikan reaksi negatif terhadap keputusan lemah.

Cuba lihat purata EPS 10 tahun yang boleh didapati daripada laporan tahunan syarikat (dapatkan laporan terbaru dan laporan 5 tahun lepas - lihat bahagian financial highlights).

Jika prestasi EPS purata adalah kukuh, dan anda ramalkan bahawa berasaskan kekuatan pengurusan dan operasi bahawa untung akan naik kembali ke paras purata dalam setahun dua, ini adalah peluang untuk beli.

Perkara paling penting ialah potensi kembali untuk mencatatkan EPS purata. Bukan semua syarikat akan pulih. Ada segelintir yang tak mampu untuk recover sepenuhnya.

Tentunya pelbagai faktor penilaian lain perlu ditinjau (boleh baca artikel lain mengenai penilaian dalam blog atau buku Panduan Bijak Melabur).

Tetapi ini salah satu cara untuk mengesan pelaburan berpotensi untuk jangka panjang dan membelinya pada harga yang berpatutan.

Razali Razman ialah penulis ebook Panduan Asas Saham dan Membina Aset Kejayaan, Mencapai Kebebasan Kewangan serta buku Panduan Bijak MelaburPetua Pelabur Tersohor dan Panduan Pelaburan Unit Amanah. Klik pada mana-mana tajuk buku untuk maklumat lanjut mengenai kandungan dan kaedah pembelian..  

PERCUMA: Risalah 16 Sifat Value Investor Hebat 

Untuk mendapatkan eRisalah percuma ini, pergi ke laman Facebook Labur Niaga dan tekan butang Like serta maklumkan saya pada bahagian ulasan (comment). Saya akan hantarkan fail menerusi Facebook Messenger. Jika tiada akaun Facebook, anda boleh emel saya di razali@laburniaga.com dan saya akan menghantarnya menerusi emel.

Tiada ulasan: