07 Julai, 2013

Foxit Reader Untuk Baca, Tanda dan Cipta PDF

Perisian percuma dengan ciri yang lebih baik daripada Adobe Reader

Baru-baru ini saya telah membeli komputer baru dengan sistem operasi Windows 8. Perisian operasi Microsoft terbaru ini nampak lebih baik dan moden daripada yang sebelumnya dan sesuai digunakan untuk touchscreen atau laptop biasa.

Cuma perisian Reader yang disertakan untuk membaca PDF hanya disediakan dalam format Metro Apps, iaitu format untuk touchscreen dan tiada versi yang disediakan untuk desktop. 

Bagi pengguna yang memerlukan Reader yang berfungsi penuh, mereka boleh memuat turun sendiri perisian ini di laman web Adobe.

Bagaimanapun, sebelum memuat turun Adobe Reader yang digunakan dengan begitu meluas, anda patut mempertimbangkan juga pembaca PDF lain yang mungkin lebih baik.
Semasa mencari perisian Reader terkini untuk komputer baru ini, saya menemui aplikasi pembaca PDF bernama Foxit Reader yang pada pendapat saya lebih baik daripada Adobe Reader. 

Sebagai seorang yang banyak membaca dokumen PDF, sama ada laporan penyelidikan, laporan tahunan atau e-book dalam bentuk PDF, pembaca PDF yang baik amat penting.

Dengan Foxit Reader, pelbagai perkara boleh dilakukan, termasuk menulis teks; melukis bentuk gambar; menandakan dan menggariskan teks; melukis gaya bebas; menyertakan gambar, audio dan video; dan juga memasukkan fail atau pautan Internet.

Satu lagi ciri yang menarik ialah perisian ini turut menyediakan fungsi print to PDF. Ini bermakna kebanyakan dokumen dan laman web, tanpa mengira formatnya boleh ditukarkan menjadi PDF dengan menekan print.

Satu contoh bagaimana saya menggunakan fungsi ini ialah invois yang saya hantar kepada pelanggan.  Saya tidak perlu lagi menghantar invois dalam bentuk kertas, hanya perlu print to PDF dan hantar menerusi emel, tanpa mengira perisian apa yang anda gunakan untuk menjana invois tersebut.

Anda juga boleh print to PDF artikel blog ini dan menyimpannya dalam bentuk PDF dalam komputer anda dengan begitu mudah.

Selain itu anda juga boleh meletakkan cop atau tera pada dokumen, dan boleh mereka bentuk cop anda sendiri.  Contohnya seperti DITERIMA, SUDAH DIBAYAR atau SULIT.

Berikut adalah contoh PDF yang telah ditandakan:


Dari segi pelaburan, saya dapat merujuk kembali semua nota dan maklumat yang saya tandakan dengan mudah apabila menyelidiki sesebuah syarikat.  Semasa mengumpulkan maklumat untuk penulisan pula, segala 'tools' yang ada membolehkan saya merujuk kembali maklumat penting daripada pelbagai sumber.

Sememangnya perisian percuma ini sangat berguna, sama ada bagi pembaca ebook tegar, penulis atau pemilik perniagaan kecil yang mahu mengurangkan penggunaan kertas dalam perniagaan.  Foxit PDF boleh dimuat turun di http://www.foxitsoftware.com/Secure_PDF_Reader/.

Nota: Perisian ini juga disediakan untuk sistem operasi lama Windows XP, Vista SP2 dan Windows 7.

Tiada ulasan: