06 Jun, 2012

Nilai Aset Pelaburan Masih Tinggi, Komoditi Merosot

Aset Pelaburan Tetap Di Paras Tinggi Walaupun Ekonomi Hadapi Risiko

Dalam keadaan semasa, adalah sukar untuk menentukan strategi yang harus diguna pakai untuk tempoh enam bulan akan datang kerana pada pendapat saya kedudukan aset pelaburan paling popular di Malaysia, iaitu saham, hartanah dan juga emas  berada di paras yang tinggi sedangkan terdapat beberapa risiko yang dihadapi oleh ekonomi global dan Malaysia.

Pasaran Saham

Walaupun pasaran saham dilihat telah turun daripada paras tertinggi, tetapi jika dilihat parasnya dalam jangka panjang dan dari segi P/E pasaran, nilainya bukan rendah..

Dipetik daripada Bursastation

Apabila kita tinjau pergerakan pasaran dalam tempoh 10 tahun lepas, indeks KLCI didapati masih berada di paras  antara yang tertinggi.  Kita tidak boleh mengatakan bahawa saham adalah murah dalam keadaan semasa, lebih-lebih lagi jika keuntungan terjejas akibat masalah ekonomi luaran dalam tempoh 12 bulan akan datang.

P/E pasaran Malaysia pada paras lebih kurang 15 adalah tidak tinggi dan tidak rendah. Tetapi jika keuntungan syarikat terjejas pada separuh kedua, maka P/E mungkin dianggap tinggi buat tahun ini.

Kesimpulannya ialah keadaan pasaran semasa tidak memberikan banyak peluang untuk mengintai saham undervalued (walaupun masih ada) sedangkan tinjauan ekonomi untuk enam bulan akan datang menunjukkan risiko yang agak tinggi.

Secara jujurnya, dalam keadaan semasa saya telah menambah pegangan tunai dengan mengurangkan nilai pelaburan dengan matlamat mengambil kesempatan daripada sebarang bargain yang mungkin timbul dalam tempoh enam bulan akan datang.

Mungkin unjuran saya salah (dan memang pernah dua tiga kali salah) dan pasaran terus naik, tetapi dalam keadaan semasa, saya rasa lebih selesa untuk mengelakkan kerugian.

Pasaran Hartanah

Pasaran hartanah telah dianggap sebagai terlalu tinggi sejak akhir 2010 oleh segelintir pakar, tetapi ramalan mereka agak kurang tepat kerana harga terus naik dan naik lagi terutamanya harga rumah bertanah.

Namun begitu, mungkin ada had kepada kenaikan pasaran kerana akhirnya jika sesuatu hartanah dipegang untuk pelaburan, sudah tentu ia harus memberikan hasil sewa yang munasabah. Keadaan yang berlaku sekarang ialah terdapat jurang besar antara harga rumah dan sewa yang diperolehi.

Pasaran pejabat dan pasaran kondo mewah memberikan hasil pulangan sewa yang paling rendah.  Pasaran harta bertanah juga memberikan hasil sewa yang amat rendah tetapi dalam segmen ini, harga mungkin boleh bertahan kerana permintaan tinggi daripada mereka yang membeli untuk menginap sendiri.

Pada pendapat saya keadaan pasaran hartanah adalah jelas lebih tinggi dan lebih berbahaya daripada pasaran saham.  Tetapi ini tidak bermakna harga akan jatuh dalam tempoh terdekat.  Semuanya bergantung kepada keadaan ekonomi, kadar faedah dan juga keyakinan pelabur.

Sesuatu 'bubble' boleh berterusan untuk tempoh yang lama. Cuma pandangan peribadi saya ialah risiko membeli hartanah sekarang, terutamanya segmen hartanah tertentu, adalah lebih tinggi daripada risiko melabur dalam pasaran saham.

Pelaburan Emas

Pelaburan emas pula nampaknya paling selamat dalam keadaan semasa, dan terdapat kemungkinan emas akan naik kembali jika krisis zon Euro menular.

Bagaimanapun, kita perlu ingat bahawa emas kini berada pada paras yang tinggi dan telah mendatar selama dua tahun.  Berikut adalah carta pergerakan harga emas sejak 1970 dalam USD.

Dipetik daripada laman web World Gold Council


Tetapi jika segala isu diselesaikan dalam masa satu atau dua tahun dan ekonomi kian pulih, adakah emas akan dapat mengekalkan kedudukannya?  Memang tidak dinafikan bahawa ada kemungkinan emas naik dalam senario tertentu, cuma risiko kejatuhan adalah lebih tinggi pada paras semasa.

Komoditi Penting

Sementara itu, harga dua komoditi penting bagi Malaysia, iaitu minyak mentah dan minyak sawit mentah telah jatuh.  Lazimnya kejatuhan menandakan penurunan permintaan global.

Namun begitu masih terlalu awal untuk menentukan sama ada kejatuhan ini adalah faktor permintaan dan bekalan yang sementara atau menandakan sesuatu yang lebih besar seperti kemelesetan ekonomi global yang serius

Berikut adalah carta harga minyak mentah dan minyak sawit mentah:Dipetik daripada laman web MPOB

Walau pun dengan keadaan ekonomi global semasa, permintaan domestik Malaysia masih kukuh.  Sejauh mana krisis Zon Euro dan ekonomi China yang semakin perlahan akan mempengaruhi Malaysia tidak diketahui kerana sukar meramalkan apa yang akan dilakukan oleh negara-negara mata wang Euro yang menghadapi krisis.

Bagi saya strategi paling selamat untuk enam bulan akan datang ialah mengekalkan hanya syarikat paling kukuh dan menunaikan pelaburan yang berisiko untuk mengumpul tunai dan bersedia mengambil kesempatan sekiranya.terdapat peluang hebat untuk membeli aset pelaburan pada harga yang rendah.

Tiada ulasan: