06 Mei, 2012

Nak Buat Apa Lepas Bersara?

Rancang kerjaya atau aktiviti alternatif selepas 'bersara'

Apabila berbicara tentang persaraan, saranan yang sering kita dengar ialah 'rancang kewangan untuk tempuhi zaman persaraan'.  Bagi saya ini mungkin sesuai bagi sesetengah orang tetapi bukan untuk saya.

Sekiranya kita nak rancang kewangan, tujuannya ialah untuk mencapai kebebasan kewangan di mana kita boleh menyara hidup secara sepenuhnya menerusi pendapatan yang dijana oleh aset yang dimiliki, tidak kira sama ada kita bersara atau tidak.

Isu persaraan adalah satu isu berbeza.  Mungkin bagi kebanyakan pekerja (termasuk di sektor Kerajaan) kita terpaksa berhenti pada usia yang ditetapkan.  Tetapi ini tidak semestinya bermakna kita mesti berhenti bekerja sama sekali.

Secara peribadi, saya akan bekerja selagi ada kudrat tidak kira sama ada saya sudah bebas dari segi kewangan atau tidak.  Cuma jam kerja sahaja mungkin dikurangkan dan jenis kerja disesuaikan mengikut keadaan.

Pekerjaan memberi makna kepada kehidupan dan menunjukkan kita masih lagi berguna kepada masyarakat dan memastikan kita masih ada tujuan untuk hidup.

Justeru, bagi mereka yang kerja makan gaji tetapi tidak mahu bersara apabila sampai waktunya, saya cadangkan mereka bukan sahaja merancang kewangan, tetapi merancang aktiviti atau kerjaya baru apabila bersara.

Pelbagai perkara yang boleh dilakukan, tetapi bagi orang yang sudah banyak menimba pengalaman, saya rasa mengajar dan menyampaikan ilmu adalah satu aktiviti yang baik.  Bukankah ada hadis yang mengatakan putus amalan manusia apabila beliau mati kecuali tiga perkara dan salah satu daripadanya ialah ilmu berguna yang ditinggalkan?

Mengajar dan menyampaikan ilmu tidak semestinya dalam bentuk formal, tetapi boleh dalam bentuk tidak formal.  Ini termasuk memberikan kelas tusyen, menganjurkan kelas hujung minggu atau memberikan kuliah atau ceramah, menulis blog dan artikel dan sebagainya.

Mereka yang ada kemahiran sukan pula boleh menjadi jurulatih kepada sekolah atau kelab sosial dan sebagainya, sama ada dengan atau tanpa bayaran.  Selain itu, mereka juga boleh menjadi pegawai dalam acara sukan, yang kadangkala dibayar elaun tertentu.

Berniaga ialah satu lagi alternatif yang baik tetapi kita perlu berhati-hati kerana ada sesetengah orang yang menggunakan wang tabungan KWSP untuk berniaga dan rugi sehingga tiada apa lagi yang tinggal.  Sekiranya kita melabur dalam perniagaan, perancangan teliti perlu dibuat.

Tetapi jika tidak mahu bekerja luar pun, berkebun dan menjaga dan mendidik cucu juga.aktiviti yang murni yang boleh membawa manfaat di dunia dan akhirat.  Begitu juga menjadi sukarelawan di badan-badan kebajikan.

Saya ada mengenali ramai orang yang terus bekerja walaupun sudah mencapai usia rasmi persaraan termasuklah ibu dan bapa mertua saya.  Ada pula yang bakal menukar aktiviti apabila bersara kelak.

Artikel ini bukan mengenai kewangan tetapi nilai.  Kadangkala lebih baik jika seseorang yang bersara itu mempunyai sedikit wang tetapi banyak kerja murni untuk dilakukan yang membawa manfaat kepada masyarakat daripada mempunyai banyak wang tetapi sedikit kerja untuk dilakukan.


1 ulasan:

aubout vita berkata...

Xavi Gerad Jude Am. Seorang wakil aiicco insurans plc. Kami menawarkan pinjaman pada kadar pembayaran balik 3%. Jika anda berminat hubungi kami di alamat ini (CEO) E-mel: xavigeradloanfirm@yahoo.com
Notis 20 tahun ke atas hanya membenarkan di Aiicco insurans plc.
Pelaburan Pinjaman Peribadi.
Pelaburan Pinjaman Perniagaan.
Pinjaman penyatuan.
Pembinaan Pinjaman.
Pilih dari satu atau tahun untuk membayar.
Pilih antara bayaran bulanan dan tahunan di bawah Rancangan.
Terma pinjaman yang fleksibel.
Apa-apa pada pinjaman sehingga tahun 5000 untuk 8000.000.00 Euro.
Syarikat kami adalah Dipercayai, transaksi Cekap pantas dan dinamik. Hubungi kami hari ini .. Jawapan hendaklah dihantar kepada Hubungi Nama: SR GERAD Jude Pelaburan plc. Email: xavigeradloanfirm@yahoo.com