16 September, 2010

Tumpu Pada Bajet atau Cuba Tambah Pendapatan?

Lebih berbaloi jika kita mengutamakan cara menambah pendapatan

Dalam perancangan kewangan, menyediakan belanjawan atau bajet adalah satu faktor penting. Walaupun begitu, saya berpendapat (pandangan peribadi) kita tidak harus memberi terlalu banyak tumpuan kepada penyediaan dan pematuhan kepada bajet.

Sekiranya anda sedang berhutang, usaha merangka bajet yang teliti dan mematuhinya memang menjadi satu keperluan, kerana dalam jangka pendek, pendapatan anda tetap dan tidak boleh ditambah dengan begitu mudah.Namun begitu, jika kewangan anda tidak bermasalah dan matlamat anda ialah membina kekayaan, maka bajet anda tidak perlulah terlalu teliti sehingga perlu mencatat semua perbelanjaan anda dan membuat kira-kira setiap bulan.

Sebaliknya perkara paling penting ialah konsep "Pay Yourself First", iaitu keluarkan dulu wang untuk ditabung sebanyak 10% sejurus selepas mendapat gaji. Kalau boleh gunakan arahan tetap untuk melakukannya.

Lepas itu, kita peruntukkan wang bagi perbelanjaan lain sepanjang bulan.  Dengan kaedah ini, anda tidak perlu terlalu berdisiplin kerana simpanan dilakukan secara automatik.


Seterusnya, tumpuan utama harus diberikan kepada cara menambah pendapatan anda.  Pelbagai cara yang boleh dilakukan bergantung kepada sama ada anda makan gaji atau bekerja sendiri.  Antaranya termasuk:

Jika kerja sendiri
1.  Kerja lebih bijak atau keras supaya dapat naik pangkat.
2.  Bertukar syarikat atau kerjaya sekiranya tiada peluang untuk maju.
3.  Mempelajari ilmu baru atau menambah ilmu sedia ada.
4.  Berniaga secara sampingan atau menerusi Internet.
5.  Melaburkan sebahagian daripada wang.

Jika berniaga
6.  Menambahkan hasil pernigaan.
7.. Menambah produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.
8.  Membuka perniagaan baru yang lain.
9.  Menambahkan kedai atau cawangan.

Bajet yang baik akan membantu anda mengimbangi perbelanjaan dan pendapatan dalam jangka pendek, tetapi untuk membina kekayaan dalam jangka panjang, tidak ada cara lain kecuali anda menambahkan pendapatan, dan perkara inilah yang patut diberi lebih perhatian.

1 ulasan:

Pok Li berkata...

Selamat Hari Raya juga. Tips yang bagus terutama kepada generasi baru yang memulakan kerjaya.