26 September, 2010

Kenapa Saya Tak Ambil Pinjaman ASB?

Urus niaga wang atas wang yang diragui sumber dan pelaburannya

Saya pasti soal pinjaman ASB tidak asing bagi para pembaca. Isu-isu mengenai pinjaman ASB banyak dibicarakan di forum kewangan, sehingga hujah tentang manfaatnya sentiasa dipersoalkan.

Tetapi isu yang sering dibincangkan adalah sama ada ia akan memberi untung kepada pelabur. Sebenarnya persoalan yang ditimbulkan sedikit tersasar. Persoalan yang lebih penting ialah adakah ia patuh syariah?

Saya ingin menjelaskan bahawa pinjaman ASB ini berfungsi seperti berikut.  Pertama sekali anda pinjam wang daripada bank, dan kemudian anda laburkan dalam ASB. Setiap bulan anda bayar balik pinjaman, manakala ASB anda akan terus berkembang dengan dividen yang diterima setiap tahun.

Ini adalah satu bentuk arbitraj di mana anda pinjam wang pada kadar yang rendah, sedangkan mendapatkan dividen ASB pada kadar yang lebih tinggi. Pendek kata anda dapat untung 'atas angin'.

Ramai yang mempersoalkan sama ada anda akan meraih untung daripada pelaburan sebegini.  Jawapannya ialah ya, selagi kadar faedah atau untung pinjaman lebih rendah daripada pulangan ASB. Tiada keraguan dalam hal ini.  Malah kalau dalam masa singkat faedah naik lebih tinggi, ada sesetengah bank yang menetapkan had bahawa mereka tidak akan mengenakan faedah lebih tinggi daripada dividen ASB.

Tetapi isunya bukan sama ada boleh dapat untung atau tidak, tetapi adakah ia 'Islamic' atau tidak?  Pada pendapat saya ada beberapa kemusykilan besar:

1.  ASB itu sendiri ada peratusan besar pelaburan tak patuh syariah.
ASB mempunyai kepentingan besar dalam beberapa buah bank tempatan, jadi pada asanya ASB tidak patuh syariah tetapi disebabkan kepentingan umum, Majlis Fatwa telah memutuskan bahawa ASB adalah patuh syariah. Walaupun diragui, ini rasanya masih boleh diterima.

2. Kontrak pinjaman yang digunakan
Kalau guna pinjaman konvensional, memanglah riba namanya.  Tetapi jika guna pinjaman  Islam, pun diragui kerana kontrak yang digunakan ialah Al-Inah, di mana aset yang dijual beli ialah satu 'notional asset' (aset andaian) dan urus niaga membabitkan helah. Di Timur Tengah, kontrak Al-Inah tidak dibenarkan.

3. Urus niaga wang atas wang
Sebenarnya bagaimana anda meraih keuntungan daripada pinjaman ASB?  Adakah anda mengeluarkan apa-apa modal? Tidak. Adakah anda berusaha untuk mendapatkan untung? Tidak. Jadi adakah untung yang anda perolehi halal?  Hanya pakar kewangan Islam (yang benar-benar berpegang kepada prinsip) sahaja yang boleh menjawab. Urus niaga 'money on money' ini dari kaca mata saya nampak seperti satu bentuk riba, tapi ada banyak pendapat lain mengenai perkara ini.

Jadi keraguan yang timbul bukan satu tetapi dalam setiap aspek urus niaga, daripada pinjaman itu sendiri kepada pelaburan yang dibuat. Mungkin keraguan nombor satu itu boleh diterima tetapi yang nombor dua dan tiga adalah agak berat bagi saya.

Walau apa pun, ini satu pendapat sahaja. Terpulang kepada pembaca untuk menilainya.

33 ulasan:

azhar berkata...

kalau was-was lebih baik jangan buat pinjaman ASB..

~tinie~ berkata...

say menyokong pendapat en azhar dan en razali. Adakalanya mencari wang perlu ada keberkatan bagi memastikan ia dpt memenuhi keperluan kehidupan kita pada hari ini.

Tanpa Nama berkata...

Amanah Saham + Simpanan Tetap
Dividend 14% minimum per year.
Normal rate: 20-25% per year.
Minimum personal saving : RM5000.00
Dividend given every 6 months.
Free life insurance : 10x from your savings (No need to pay for any monthly or yearly fees)
WELL KNOWN BANK

IN COMPARISON WITH ASB

Dividend 8-10% yearly (Normal rate)
Dividend given after a year.
No bonuses (Example: NO Free insurance)

Interested to know about other benefits from my fixed deposit scheme??
CALL OR TEXT ME / WE CAN ARRANGE A MEETING


FARID
013-2037250

Zayed Zulkifli berkata...

tanpa nama,
boleh caya ke tuh? ontah2 skim insurance investment link.

lan berkata...

tak payah pinjam bank..Simpan ASB ikut bajet kita lebih baru belanja

Razali Razman berkata...

Salam,

Memang betul, lebih penting untuk pastikan sumber rezeki adalah tidak diragui.

Nota: Selain itu, pembaca diminta berhati-hati dengan skim-skim yang menjamin pulangan minimum lebih 10%.

Berasaskan pengalaman saya, tidak ada yang boleh menjamin pulangan sebanyak itu. 'Jamin' dan 'pulangan minimum sekurang-kurangnya' ialah dakwaan yang besar.

Bernard Madoff penipu besar itu pun hanya menawarkan sekitar 10 - 12 pulangan tetap. Itupun skim tersebut akhirnya runtuh.

Dari segi dana unit amanah pula, memang ada dana yang mencatatkan prestasi 15 - 20% untuk tempoh 5 tahun tetapi prestasinya 'tidak dijamin' dan tiada pulangan minimum dijanjikan.

Pelaburan yang bagus tetapi sahih ialah yang tidak beri jaminan dan tidak memberi indikasi untung, tetapi mampu memberikan pulangan yang baik dan mempunyai rekod pencapaian yang kukuh.

Rahman Bahari berkata...

Salam,

Satu sebab saya tidak menggunakan pinjaman ASB untuk melabur ke dalam ASB adalah simpanan ini tidak 'cair'. Bermaksud, saya tidak dapat keluarkan simpanan ini pada bila-bila masa jika memerlukan.

Hanya bila tempoh pinjaman atau bayaran pinjaman sudah selesai baru dapat mengeluarkannya.

Walaupun begitu, dividen setiap tahun boleh dikeluarkan tetapi ianya masih tidak dapat membantu jika berlaku kes kecemasan yang memerlukan wang segera.

Razali Razman berkata...

Wasalam,

Memang betul tak cair, sedangkan kalau kita tabung dalam ASB tiap-tiap bulan (tanpa guna pinjaman)wang tersebut boleh dikeluar pada bila-bila masa.

Tapi on the other hand, faktor 'tak boleh keluar' ini bagus juga sebab merupakan satu bentuk forced savings yang tak boleh diusik dalam apa jua keadaan. Maka, memang ada kelebihan dan kelemahannya, bergantung kepada keperluan dan keadaan individu.

Tapi bagi saya kalau banyak kelebihan pun tak boleh diambil kalau diragui compliancenya.

syaz berkata...

ASB itu sendiri tidak patuh shariah..sbb tu Xde bank yg 100% shariah based yg sediakan loan asb..

check kt Majlis Shariah Suruhanjaya Sekuriti..

hidup cari duit bukan hanya utk kegunaan di dunia, tp sbg saham di akhirat..jdlah seorang muslim sejati..

syaz berkata...

btw en.farid, FD pun x boleh kalo study btul2 fiqh..asalkan yg menjanjikan untung yg tetap,ianya terbatal dr segi kontrak muamalat..

badrul berkata...

sebenarnya kalo nak kira, pembiayaan islamik pun ada ribanya. hutang dengan bank ada % lagi. dah jelas riba. kenapa yang ini orang tak nak fikir juga. wang kertas pun haram juga. ulama zaman saidina omar berani berkata-kata kerana saidina omar nak buat duit pakai kulit unta. hari ini, bukan kata sikit wang kertasnya, malahan dinar dan dirham hilang dah fungsi. pening dunia sekarang

Tanpa Nama berkata...

Hello

Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil anda? di sini adalah pemberi pinjaman tulen yang meminjamkan mr william paul pinjaman pada kadar faedah 3% dan dari $ 1,000.00 kepada mana-mana jumlah anda memilih hanya E-mel kami hari ini pada elijahloanfirm@hotmail.com Dengan maklumat di bawah.

BORANG PERMOHONAN PINJAMAN

nama:
seks:
Umur:
negara:
Jumlah Pinjaman:
Tempoh Pinjaman:
Nombor Telefon:
State:
pendapatan:
Alamat e-mel:

berharap untuk mendengar daripada calon yang berminat tidak lama lagi ...

Elia mr roland

ricardo leo berkata...

Adakah anda memerlukan pinjaman? Pernahkah anda mencari di mana untuk mendapatkan pinjaman? Adakah anda telah cuba untuk mendapatkan apa-apa jenis pinjaman? kemudian memohon di? (rodrigoluliloanfirm@yahoo.com) jika anda mahu untuk mendapatkan pinjaman yang berpatutan. Pinjaman yang ditawarkan di sini pada kadar faedah yang sangat rendah 3%. Hubungi kami sekarang jika anda berminat.

chris benard berkata...

Memohon untuk pinjaman cepat dan mudah untuk membayar bil-bil dan untuk memulakan pembiayaan baru projek-projek anda pada kadar faedah yang paling murah sebanyak 3%. Sila hubungi kami hari ini melalui: eagleloanfinance@hotmail.com dengan jumlah pinjaman yang diperlukan sebagai tawaran pinjaman minimum kami adalah 1,000.00 kepada mana-mana pilihan pinjaman amount.I pagi disahkan, berdaftar dan legit lender.You boleh menghubungi saya hari ini jika anda berminat untuk mendapatkan ini pinjaman, hubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai proses pinjaman, proses seperti terma-terma dan syarat-syarat pinjaman dan bagaimana pinjaman akan dipindahkan kepada anda. Saya memerlukan jawapan mendesak anda jika anda berminat.

Tanpa Nama berkata...

hello

yang anda perlukan dan pinjaman segera untuk membayar hutang anda? Adakah anda telah dinafikan pinjaman daripada Bank? Atau adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil atau menubuhkan anda syarikat? bimbang tiada lagi, membantu anda datang sekarang, syarikat Mr.mhay merupakan pinjaman yang firma pinjaman yang menawarkan semua jenis pinjaman kepada orang-orang, firma yang berada dalam memerlukan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2% menghubungi kami melalui e-mel: credithome@blumail.org

BORANG PERMOHONAN PINJAMAN

Nama Penuh:
Jumlah Diperlukan sebagai Pinjaman:
Tempoh pinjaman:
Nombor Telefon:
negara:
State / Province:
Pendapatan Bulanan:
Status perkahwinan:

menanti balas anda tidak lama lagi

Encik mhay burialla

Joe Morgan berkata...

Hello every body,
Sebagai pinjaman yang sah selalu tungkai kelompok utama dari pelanggan, yang
telah menjadi pinjaman bermasalah dan menjamin kebutuhan keuangan somethingthat
pelanggan selalu mengkhawatirkan ketika mencari pinjaman dari sah
pinjaman pinjaman LEWIS LOGAN, perbedaan yang dapat kita kredit industri
Providence pinjaman, mulai dari $ 2.000 sampai $ 100,000,00000 EMAIL KAMI MELALUI
JoeMorgan889@gmail.com
Layanan kami meliputi:
* Investor Pinjaman
* Hutang konsolidasi
* Hipotek Kedua
* Pinjaman Bisnis
* Pinjaman Pribadi
pinjaman internasional
Tak satu pun dari mereka, dan tidak ada pemeriksaan kredit, jaminan 100% semua apa yang perlu Anda lakukan adalah
Marilah kita tahu apa yang Anda inginkan, dan kami benar-benar impian Anda, Eric
perusahaan pinjaman berkata "Ya" ketika bank mengatakan tidak, kami akhirnya membiayai terbatas
perusahaan pinjaman, perantara, lembaga keuangan kecil, Karena kita memiliki
Modal terbatas Untuk informasi lebih lanjut, kunjungi Mendapatkan pinjaman dari: Please
tanggapan langsung ke posting ini: JoeMorgan889@gmail.com
Aplikasi pinjaman PRIBADI

Joe Morgan berkata...

Hello every body,
Sebagai pinjaman yang sah selalu tungkai kelompok utama dari pelanggan, yang
telah menjadi pinjaman bermasalah dan menjamin kebutuhan keuangan somethingthat
pelanggan selalu mengkhawatirkan ketika mencari pinjaman dari sah
pinjaman pinjaman LEWIS LOGAN, perbedaan yang dapat kita kredit industri
Providence pinjaman, mulai dari $ 2.000 sampai $ 100,000,00000 EMAIL KAMI MELALUI
JoeMorgan889@gmail.com
Layanan kami meliputi:
* Investor Pinjaman
* Hutang konsolidasi
* Hipotek Kedua
* Pinjaman Bisnis
* Pinjaman Pribadi
pinjaman internasional
Tak satu pun dari mereka, dan tidak ada pemeriksaan kredit, jaminan 100% semua apa yang perlu Anda lakukan adalah
Marilah kita tahu apa yang Anda inginkan, dan kami benar-benar impian Anda, Eric
perusahaan pinjaman berkata "Ya" ketika bank mengatakan tidak, kami akhirnya membiayai terbatas
perusahaan pinjaman, perantara, lembaga keuangan kecil, Karena kita memiliki
Modal terbatas Untuk informasi lebih lanjut, kunjungi Mendapatkan pinjaman dari: Please
tanggapan langsung ke posting ini: JoeMorgan889@gmail.com
Aplikasi pinjaman PRIBADI

Joe Morgan berkata...

Hello every body,
Sebagai pinjaman yang sah selalu tungkai kelompok utama dari pelanggan, yang
telah menjadi pinjaman bermasalah dan menjamin kebutuhan keuangan somethingthat
pelanggan selalu mengkhawatirkan ketika mencari pinjaman dari sah
pinjaman pinjaman LEWIS LOGAN, perbedaan yang dapat kita kredit industri
Providence pinjaman, mulai dari $ 2.000 sampai $ 100,000,00000 EMAIL KAMI MELALUI
JoeMorgan889@gmail.com
Layanan kami meliputi:
* Investor Pinjaman
* Hutang konsolidasi
* Hipotek Kedua
* Pinjaman Bisnis
* Pinjaman Pribadi
pinjaman internasional
Tak satu pun dari mereka, dan tidak ada pemeriksaan kredit, jaminan 100% semua apa yang perlu Anda lakukan adalah
Marilah kita tahu apa yang Anda inginkan, dan kami benar-benar impian Anda, Eric
perusahaan pinjaman berkata "Ya" ketika bank mengatakan tidak, kami akhirnya membiayai terbatas
perusahaan pinjaman, perantara, lembaga keuangan kecil, Karena kita memiliki
Modal terbatas Untuk informasi lebih lanjut, kunjungi Mendapatkan pinjaman dari: Please
tanggapan langsung ke posting ini: JoeMorgan889@gmail.com
Aplikasi pinjaman PRIBADI

Rachel Williams berkata...

Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Rachel Williams, pemberi pinjaman pinjaman swasta membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan sebarang bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (passionloancompany@gmail.com)

Tanpa Nama berkata...

Hello,
Saya Encik Maurice yang disahkan, yang berwibawa, yang sah & pemberi pinjaman wang yang diiktiraf. Saya pinjaman wang kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan. Adakah anda mempunyai kredit yang tidak baik atau anda memerlukan wang untuk membayar bil? Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan waris dipercayai seperti yang kita akan gembira untuk menawarkan anda pinjaman pada kadar faedah 2%.
HUBUNGI EMAIL: mauricefinance@hotmail.com

Donald Patrick berkata...

Witaj

Czy potrzebujesz pożyczki lub potrzebujesz kredytu, jesteśmy tutaj, aby pomóc finansowo, wszystko co musisz zrobić, to napisz do nas swoje dane w poniższy formularz i wrócić do nas przez
donaldpatrickloanheritage@gmail.com, aby uzyskać natychmiastowy kredyt w dowolnej ilości w dowolnym miejscu.

Imię i nazwisko:
Wymagana ilosć:
czas trwania:
adres:
Kraj:
cele:
Miesięczny dochód:
Numer telefonu:

Czekamy na odpowiedź.

Donald Patrick

Richard Cutfish Loan Firm berkata...

Adakah anda memerlukan pinjaman? Adakah anda mahu supaya mendapat kewangan yang stabil? Atau Adakah anda ingin mengembangkan perniagaan anda? Kami menawarkan pinjaman korporat, pinjaman kereta, pinjaman perniagaan dan pinjaman peribadi pada kadar faedah yang sangat berkurangan daripada 3% dengan tempoh mudah yang boleh dirundingkan. Tawaran ini adalah terbuka kepada semua yang akan mampu untuk membayar balik tepat pada masanya. Sila kembali kepada kami jika anda berminat dengan e-mel ini; cutfishloanfirm@Gmail.com

MENGISI BORANG DI BAWAH

Nama penuh...
Hubungi alamat...
Umur...
Nombor telefon...
Taraf perkahwinan daripada...
Jantina...
Kerja...
jawatan-jawatan...
pendapatan bulanan daripada...
Jumlah pinjaman...
Maksud bagi pinjaman...
Tempoh tersebut...
Negara...

Terima kasih dan Tuhan memberkati
Encik Richard Cutfish

Tanpa Nama berkata...

Hello, saya Mrs.Morris, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Memerlukan pinjaman untuk membayar hutang dengan segera, atau jika anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Mencari lebih banyak, kerana kita semua masalah kewangan pada masa lalu di sini. Kami membayar wang orang, bantuan kewangan, kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil anda perlu melabur dalam syarikat sebanyak 2%. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami adalah rakan kongsi yang boleh dipercayai dan penerima, dan kami bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: chloemorrisloan@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

Hello, saya Mrs.Morris, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Memerlukan pinjaman untuk membayar hutang dengan segera, atau jika anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Mencari lebih banyak, kerana kita semua masalah kewangan pada masa lalu di sini. Kami membayar wang orang, bantuan kewangan, kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil anda perlu melabur dalam syarikat sebanyak 2%. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami adalah rakan kongsi yang boleh dipercayai dan penerima, dan kami bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: chloemorrisloan@gmail.com

Mrs Elizabeth berkata...

Adakah anda memerlukan pembiayaan dan anda telah dikecewakan oleh bank. Kami boleh menyediakan pembiayaan langsung sehingga 5 juta pada kadar faedah yang mudah. Kami menawarkan 100% pembiayaan perkhidmatan termasuk: - Pinjaman Konvensional dan peribadi kepada individu; Pinjaman jangka komersial untuk usaha perniagaan skala sederhana dan besar; Pentadbiran perniagaan kecil (SBA) pinjaman untuk usaha perniagaan kecil, Malaikat pembiayaan & pinjaman perniagaan permulaan; pinjaman pelaburan dan pinjaman Harta Tanah, pembiayaan kediaman dan komersil, pembiayaan & Gudang. Hubungi kami untuk maklumat lanjut di - elizabethloaninvestment@live.com

Tanpa Nama berkata...

Anda perlukan pinjaman kecemasan apa-apa jenis? jika ya, sila hubungi kami hari ini untuk mendapatkan pinjaman pada kadar 2% sila email immaculatefinance@hotmail.com dan mendapatkan kredit serta-merta.
E_mail: immaculatefinance@hotmail.com

Felix Wanye berkata...


Adakah anda memerlukan pinjaman yang! Kami menawarkan semua jenis pinjaman segera pada kadar 3% kepentingan
kadar, Sila email kami untuk maklumat lanjut mengenai permohonan hari ini jika
berminat. Pinjaman kami juga diinsuranskan untuk keselamatan maksimum yang
keutamaan kami melalui e-mel: (wanye.felix.loan@gmail.com)


nama:
jumlah:
jangka masa:
Pin Phone:
negara:

Felix Wanye berkata...


Adakah anda memerlukan pinjaman yang! Kami menawarkan semua jenis pinjaman segera pada kadar 3% kepentingan
kadar, Sila email kami untuk maklumat lanjut mengenai permohonan hari ini jika
berminat. Pinjaman kami juga diinsuranskan untuk keselamatan maksimum yang
keutamaan kami melalui e-mel: (wanye.felix.loan@gmail.com)


nama:
jumlah:
jangka masa:
Pin Phone:
negara:

Veronica Clinton berkata...

halo
Aku Veronica Clinton Direktur Managing (MD) dari Special Pinjaman Rumah Limited, kami adalah perusahaan yang terdaftar, meminjamkan uang kepada orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan mendesak, dan mereka yang telah ditolak kredit dari bank karena nilai kredit yang rendah, pinjaman usaha , pinjaman pendidikan, kredit mobil, pinjaman rumah, pinjaman perusahaan dan banyak lagi, atau Anda ingin membayar utang atau biaya, atau Anda telah scammed sebelumnya oleh pemberi pinjaman uang palsu? Selamat Anda sekarang berada di tempat yang tepat, Special Pinjaman Rumah Limited, sebuah perusahaan pinjaman terpercaya, yang memberikan pinjaman dengan tingkat bunga yang sangat rendah dari 2%, kami telah datang untuk mengakhiri semua masalah. kita menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan rahasia dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: specialloanhouse@gmail.com atau specialloanhouse@cash4u.com
banyak cinta
Ibu Veronica Clinton

cgf associate berkata...

adakah anda memerlukan kewangan untuk menubuhkan buisness anda, adakah anda memerlukan kewangan untuk pengembangan buisness anda, atau adakah anda memerlukan pinjaman .our pelbagai pinjaman peribadi daripada peribadi kepada buisness pinjaman, kadar faedah kami adalah sangat berpatutan dan proses pinjaman kami adalah sangat cepat .Untuk maklumat lanjut hubungi email cgfassociate@gmail.com

Anita Paul berkata...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Anita Paul, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: gloriouspeaceloanfirm@gmail.com

Mark Welmer berkata...

Hello,
Saya Mark Wilmer, pinjaman peribadi pemberi pinjaman
menghulurkan peluang masa hidup.
Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda?
Anda telah ditolak oleh
bank-bank dan institusi kewangan lain?
Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji?
mencari lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda yang perkara yang telah lalu. Kami memberi pinjaman dana kepada Individu
yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang
untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan dipercayai dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan loan.So hubungi kami hari ini melalui e-mel:
(worldwideloaninternational@gmail.com)

peminjam DATA

1) Nama Penuh: .............................. ............... ..........
2) Nyatakan: .............................. ................ ........... ..
3) Alamat: .............................. ................ ............
4) Negara: .............................. ................ ................
5) Jantina: .............................. ................ .............. ....
6) Status Perkahwinan: .............................. ............... ....
7) Pekerjaan: .............................. ................ .. .....
8) Nombor Telefon: .............................. ............... ...
9) Jawatan Pada masa ini di tempat kerja: .....................
10) Pendapatan Bulanan: .............................. ...............
11) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .............................. .......
12) Pinjaman Duration: .............................. ............... ...
13) Tujuan pinjaman: .............................. ..............
14) Agama: .............................. ................ ..... .....
15) Adakah anda memohon sebelum ........................ .........

Terima kasih,
Mark Wilmer

Harsini Yumi berkata...

Halo semua tolong saya cepat ingin menggunakan media ini untuk berbagi kesaksian tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya untuk pemberi pinjaman pinjaman nyata yang telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, dari miskin untuk seorang wanita kaya yang sekarang dapat membanggakan kehidupan yang sehat dan kaya tanpa stres atau kesulitan keuangan. Ibu Chloe yang merupakan CEO dari ChloeMorrisloanFirm Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman dari 70 juta rupiah dengan suku bunga sangat rendah sehingga pinjaman disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan yang dibuat tentang pengalihan kredit dan dalam waktu kurang dari empat (4 ) pinjaman hari yang disetorkan ke bank saya.
Akun Saya pikir itu adalah lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa account saya telah dikreditkan dengan 70 juta rupiah saya menjadi sangat senang bahwa akhirnya Tuhan menjawab doa saya untuk mengarahkan saya ke pemberi pinjaman kredit nyata yang mampu memberikan hatiku keinginan. Berkat Mrs.Chloe membuat hidup wajar bagi saya jadi saya sarankan semua orang yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman untuk ramah menghubunginya melalui email (chloemorrisloan@gmail.com) yang adalah bagaimana saya bisa mendapatkan pinjaman saya, jadi aku bisa membayar tagihan saya. Jadi terima kasih telah meluangkan waktu untuk membaca tentang kisah sukses saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda
Saya Harsini dengan nama. Anda dapat menghubungi saya untuk lebih direktif. Memuat harsiniyono@gmail.com